ONZE OPENINGSTIJDEN ZIJN:

Maandag tot en met Vrijdag
van 08:00 uur tot 12:00 uur
en 13:00 uur tot 17:30 uur

Zaterdag
van 08:30 uur tot 16.30 uur

Bomen - Poot Tuincentrum

Bomen - Poot Tuincentrum
Bomen - Poot Tuincentrum
Bomen - Poot Tuincentrum

Vorm- en leibomen: bomen die maat houden!

Het probleem met bomen in tuinen is dat ze vaak snel veel te groot worden. Met speciaal opmaat gekweekte vorm- en leibomen hoeft dat niet meer. Hun populariteit groeit dan ook snel. Ook doordat ze met hun strakke vormen zo perfect in moderne en klassieke tuinen passen. Er zijn tal van in vorm gesnoeide en geleide soorten bomen te koop met een stamomvang van 10 tot wel 50 cm, in de kroonvorm en -maat die u wilt. De maat bij aanschaf en aanplant houden ze door ze eenmaal per jaar te snoeien.

Deze bomen worden bovendien vaak met een vorm- of leirek geleverd. Dan is de snoei wel erg gemakkelijk: eenvoudig tot het rek terugsnoeien en u heeft er weer een jaar plezier van. Vormbomen vragen niet meer ruimte dan u ze wilt geven. Doordat de kroonomvang beperkt blijft, blijft ook het wortelvolume binnen de perken. Vormbomen kunnen heel oud worden en door de snoei blijven ze sterk. Een kweker is gemiddeld 7 tot 15 jaar bezig om van een boom een goede lei- of vormboom te maken. U koopt dus een product dat met grote zorg door ons is gekweekt.

Erg veel mogelijkheden: keus genoeg


Leibomen waren al in de antieke oudheid bekend: in het platte vlak geleide en geschoren bomen stonden al bij het begin van onze jaartelling in iedere Romeinse tuin. Vooral leifruit van appels
(Malus), peren (Pyrus) en pruimen (Prunus) is ook nu nog heel belangrijk: leifruitsoorten geven maximale opbrengst van hoge kwaliteit op een klein oppervlak en alle soorten bloeien prachtig. Net zo bekend zijn de schitterende leilindes, bijvoorbeeld de zomerlinde (Tilia platyphyllos), maar ook esdoorns (Acer), haagbeuk (Carpinus), iep (Ulmus) en diverse andere boomsoorten laten zich graag leiden. Bij de vormbomen zijn vooral de plat geschoren platanen die als een dak de Zuid-Europese dorpspleinen overspannen, heel bekend. Maar zulke platte tot parasolvormige "daken" zijn ook mogelijk met soorten als moerbei (Morus) en opnieuw linde. Zo'n boom staat prachtig bij uw terras. Zuilvormen (als u dat wilt zelfs tot onderaan betakt) zijn er van esdoorn, haagbeuk, linde, beuk enz. Bolvormen op stam kunnen zo gesnoeid zijn, maar er zijn ook soorten die de ronde kroon al van nature hebben (Catalpa bignonioides Nana, Robinia pseudoacacia Umbraculifera). Verder zijn er blokvormen en piramidaal gesnoeide bomen en allerlei knotbomen zoals de knotwilg. Ook dat zijn in feite vormbomen, net als de vele rijkbloeiende sierkersen (Prunus) die met allerlei kroonvormen (van bol tot zuil) leverbaar zijn.